World Oceans Day: Adidas laver sko af plastikaffald fra verdenshavene!

Kan man lave sportstøj og redde verdenshavene samtidig? Ja, hvis man spørger Adidas, der lancerer initiativ, der kan fjerne tonsvis plastik fra havene.

adidas
Kan man både lave mode- og sportstøj og redde verdenshavene samtidig? Ja, kunne svaret lyde, hvis man spørger Adidas – for i anledning af World Oceans Day d. 8. juni, har den tyske sportsgigant lanceret et opsigtsvækkende initiativ, der på sigt kan fjerne enorme mængder affald fra verdenshavene.

Modebranchen er i sig selv en af verdens mest forurenende industrier og samtidig kan plastik være et ualmindeligt skadeligt materiale i naturen, fordi det aldrig nedbrydes. Derfor er Adidas gået sammen med organisationen Parley for the Oceans, der arbejder for verdenshavenes økologiske fremme, og nu lancerer de to partnere en sko, delvist lavet af – ja – plastik fra havene!

Læs også: Adidas vil spare 70 mio. plastikposer!

Indsamlet ved Maldiverne
Sneakerens overdel er nemlig lavet af plastik, som Parley for the Oceans har indsamlet ved Maldivernes kyster. Samtidig er der brugt ulovlige fiskegarn, indsamlet af organisationen Sea Shepherd. Plastikken og garnet er blevet udviklet til et højteknologisk garnmateriale, der kan væves til skoens overdel – og den er første del i et større samarbejde om at skabe produkter, der indeholder plastikrester fra havene.

“Der er lavet så meget arbejde bag scenetæppet siden vi lancerede vores partnerskab med Adidas. Vi skaber helt nye standarder, nye materialer og teknologier, der er så forskellige fra dem, sportsindustrien er vant til,” siger Cyrill Gutsch, grundlægger af Parley for the Oceans.

Læs også: Nike – ‘Doing less bad is not good enough’

“Det er en vedvarende udfordring, men vi har opnået første skridt. Nu kan vi erstatte ny plastik med genbrugt plastikaffald fra havene: Parley Ocean Plastic. Vi kan skabe fodtøj og tøj med det og vi er klar til at skalere op.”

Indtil videre er der kun skabt 50 par af skoen, men i løbet af anden halvdel af 2016 forventes det, at konceptet kan kommercialiseres yderligere og derfor udbredes betragteligt, så kommercielle produkter kan indeholde det mere bæredygtige plastik.

I videoen nedenfor kan du se den inspirerende proces – nemlig både indsamling af plastik, tilblivelse af garn og vævningen af skoen!

Forsidebillede ©Parley for the Oceans

No Comments Yet

Comments are closed